Verbonden anders zijn

Studiedag ‘Verbonden anders zijn’

10 Februari 2018

 

Programma:

9.30h –  inloop – thee, koffie 

10.00h – Start – Zenda Franssen – Hoogbegaafde volwassenen in de GGZ.  Therapie en (mis)diagnoses

Intens gevoelig, gedreven, snel, grondig, creatief en een hoofd op volle toeren. Allemaal kenmerken van hoogbegaafde volwassenen. Kenmerken die ook opgevat kunnen worden als: overgevoelig, fanatiek, ongeduldig, kritisch, ontregelend, ingewikkeld en zelfs als geestelijke ongezond.

Maar wat doe je als dit het geval is. Eigenheid inleveren om geaccepteerd te worden? Ja, het is een oplossing. Maar wel eentje die zijn tol eist en waarvoor professionele begeleiding wenselijk kan zijn.

Helaas is niet alle hulp helpend. Ook in de GGZ is ‘normaal’ de grondslag en worden verstoringen tussen mensen maar al te vaak begrepen als stoornissen in mensen. Bovendien is er nog maar weinig kennis over hoogbegaafde volwassenen. Hierdoor herhaalt het ‘drama van de negatieve spiegeling’ zich soms onbedoeld in het contact met de therapeut.

Zenda (GZ-psycholoog en registerpsycholoog NIP), neemt je mee op een reis naar verbonden anders zijn. Een reis die voert langs praktijkervaringen, diagnoses en therapie. Tot slot reikt ze enkele aandachtspunten aan die kunnen helpen bij het zoeken van een therapeut.

13.00h – 1400h – Pauze

14.00h – Vervolg – Lotte van Lith – Het proces van positieve desintegratie

Herken je jezelf in beschrijvingen van intens mens-zijn, van hoogbegaafdheid en/of hoog-sensitiviteit? Voel je je gedreven tot persoonlijke ontwikkeling en het in de wereld waarmaken van jouw waarden? Sta jij nooit stil en zou jij hier graag eens nader bij stilstaan?

Deze middag onderzoeken we hoe interne bewogenheid ontwikkel-gericht begrepen kan worden én hoe we zin-erkennend om kunnen gaan met intens mens-zijn.

Aan de hand van de theorie van positieve desintegratie (TPD) bespreekt Lotte van Lith op bevlogen, begeesterde en deskundige wijze welke psychische groeidynamiek samengaat met intens mens-zijn en ontwikkelgericht in het leven staan.

In de TPD structureert de Poolse psychiater Kazimierz Dabrowski een psychologisch proces van persoonlijke ontwikkeling. Kennismaken met de hierin uiteengezette psychische groeidynamiek leidt bij begaafde-sensitieve personen frequent tot waardevolle spiegeling van intens mens-zijn en duurzaam begrip van de rol die innerlijke conflicten bij persoonlijke ontwikkeling hebben. Dit stimuleert zorgzame omgang met kwetsbaarheden, expressie van talent en verwerkelijking van erkende waarden. Inzicht in het proces positieve desintegratie verwelkomt complexiteit op begripsniveau en schuwt herkenning en bewuste ervaring van intensiteit niet.

Lotte (coach, docente, trainer) bespreekt en illustreert de belangrijkste, centrale ideeën uit deze theorie en belicht tevens de samenhang tussen de concepten. Ook zal ze reflecteren op de preciezere vragen, interventies en ervaringen die zich zoal voordoen in verschillende fasen van psychische groei en bewustwording. 

Tijdens het tweede deel van de studiedag zal Anne de Bruyckere een monoloog verzorgen. Kunst is tenslotte een van de meest levendige uitdrukkingsvormen van persoonlijke ervaring en ontwikkeling. 

Anne’s stuk gaat over liefde, over slapen en wakker willen maken. Over aanlopen tegen de grenzen van wat je kunt, die niet samenvallen met de grenzen van wie je bent. 

Anne de Bruyckere schrijft, publiceert en perfromt sinds milleniumwisseling poezie. In 2018 is ze de stadsdichter van Middelburg. Van opleiding is ze filosoof en econoom, van harte geeft ze les, poezie-workshops en vertellingen. Ook is ze freelance schrijver, onderzoeker, bokser en spoorzoeker. 

17.30h – afsluiting

Waar is het?

Fort Vreeswijk, Fort Vreeswijk 1, 3433 ZZ Nieuwegein

Wat kost het?

95,75 euro, inclusief koffie, thee gezonde hapjes en lunch

Ja, ik wil graag deelnemen. Hoe kan ik me inschrijven?

Stuur een mail met je naam, adres en je wens tot deelname.

N.B.: Inschrijving is mogelijk tot 5 februari 2018. Heb je allergieën waar we rekening mee kunnen houden. Laat het ons weten in de mail.